El dissabte 10 de maig, el Local de Festes de Cinctorres es va omplir de rialles, colors, crits de morra i molta vida. El tercer ProAplec del camí cap a l’Aplec dels Ports XLVI va posar el focus en els més menuts… i també en aquells grans que mai han deixat de jugar.

Des de primera hora del matí, l’art i la creativitat van ser protagonistes amb la creació d’un mural col·laboratiu guiat per l’artista cinctorrana Susana Gil. Xiquets i xiquetes van transformar el mur en un llenç viu, on els colors, els somnis i l’essència de l’Aplec van prendre forma a través de les seues mans. Una peça que queda com a testimoni de la imaginació i la força del futur de la comarca.

Aquest mural inspirat pel cartell d’aquesta edició, no és només una expressió plàstica, sinó també una declaració col·lectiva: entre les figures que hi apareixen, s’hi poden veure dues torres elèctriques derruïdes, símbol de la lluita contra les línies MAT que amenacen la comarca. També hi trobem un tabal i una dolçaina, representació viva de la cultura musical valenciana que acompanya l’Aplec any rere any. Les mans del poble s’hi fan presents a través de les típiques faixes cinctorranes, que abracen la composició, i al capdamunt del mural, una gota corona l’escena: una gota de vida, una gota de l’essència dels Ports que ens conforma com a comunitat.

A continuació, molts xiquets i no tan xiquets van gaudir d’una experiència ben guai que va fer aprendre i riure a tothom. Gràcies a l’energia i la passió de Luis Cros, es van iniciar en un dels jocs més arrelats de la nostra cultura: la morra. Una activitat participativa i divertida que va despertar curiositat i moltes ganes de continuar jugant i recuperant aquest patrimoni lúdic tan nostre.

La paella popular va reunir gent de totes les edats en un dinar de germanor, amb opció per a tots els gustos i moltes ganes de compartir. Un moment per reprendre forces i continuar la jornada amb més força.

Ja a la vesprada, la morra tornava a escena, esta vegada en versió adulta, amb el torneig organitzat amb la col·laboració de l’Associació Valenciana de Morra “Els Ports – Maestrat”. L’esperit de germanor, la picardia i els crits sincronitzats van fer vibrar el local.

Amb el sol caient, la festa va continuar de la mà de Sarao Rumba, que va omplir la plaça de ritme i ball. I, com no podia ser d’una altra manera, el sopar d’entrepans i la discomòbil van arrodonir una jornada completa de cultura popular, convivència i estima pel territori.

Des de l’organització volem agrair sincerament a totes les persones que vau fer possible el ProAplec passant pels artistes, monitors i participants. També a l’Ajuntament de Cinctorres per la cessió de l’espai i als col·lectius que ens acompanyen en cada passa. Sense vosaltres, aquesta festa no seria possible.

Seguim caminant junts. Seguim fent Aplec.