💥Us presentem el cartell amb els diferents actes ✊🏻 d’aquest 45é Aplec dels Ports💥

🗣 Recordeu que l’Aplec és una festa totalment autogestionada i, per tant, tots els concerts i les activitats són totalment gratuïtes!

En moltes ganes 💞 de tenir-vos a tots i totes per Sorita!

Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble

Aquest any es celebra l’Any Estellés. El cantautor Pau Albajos ha publicat  ‘Vicent Andrés Estellés. La veu d’un poble’. A l’ Aplec dels Ports, invitat pel Centre d’Estudis dels Ports, ens en farà un tast literari i musical.

La Ravalera és una companyia i productora de teatre de Castelló, que organitza esdeveniments teatrals amb formats i espais no convencionals com la Fira de Teatre Breu de Castelló, i que també realitza espectacles de creació propia.

Revelació i seleccionat per la Xarxa Alcover.

L’equip creatiu impulsor d’aquest projecte són: Laia Porcar, Núria Vizcarro i Joan M. Albinyana.

La Perkutada va néixer el 2012 per inquietud d’un grup d’aficionats a la percussió. Som tots aficionats, d’edats molt diverses i llevat algun integrant amb més coneixements, la gran majoria no tenim cap estudi musical, tan sols som gent amb ganes de passar-ho bé.

La relació amb l’Aplec s’ha creat des de l’inici del grup i sempre ho hem fet de manera col·laborativa perquè volem aquesta comarca i volem continuar vivint en ella. La majoria dels integrants del grup vivim i treballem a la comarca.

Via Lliure és un grup de música que ve de l’Horta i la Safor. Va nàixer amb la intenció de crear un espai segur on expressar les seues idees musicalment. Amb el morat per bandera, creuen que la música és una eina de canvi social, i per això plasmen les seues inquietuds a les seues lletres amb missatges reivindicatius. A les seues cançons trobareu influències de diferents gèneres musicals com el rock, el pop, el reggae… tota una barreja del bagatge musical de les membres del grup

CRIM és un grup català de punk-rock format en el 2011, originari de Tarragona. Van debutar amb l’autoeditat “10 milles per veure una bona merda”, als quals van seguir “CRIM”, “Blau Sang, Vermell Cel”, “Pare nostre que esteu a l’infern” i d’altres. CRIM és la banda catalana de punk que més triomfa fora de les seves fronteres, ja que en pocs anys sumen gran quantitat de gires pel continent Europeu i una altra pels Estats Unit.

S’ha convertit en una de les bandes de música popular més importants a Catalunya. El seu so està elaborat dins de la tradició de la música cèltica i folk. Si barregem els mons de JRR Tolkien amb Monty Python i afegim una dosi substancial d’energia folk contemporània, el resultat podria ser alguna cosa semblant a El Pony Pisador.

Cactus neix de la inquietud de tres joves des de les comarques centrals del País Valencià que ja acumulen el seu bagatge al món musical. És un grup de música en valencià conegut per la seua fusió d’estils, que barreja reggaeton, pop i trap. Ara han madurat els seus projectes personals anteriors i ajunten forces i ritmes per no deixar-te parar de ballar.

DJcuber és un DJ que fusiona els clàssics valencians amb l’energia de la música electrònica i el vibrant panorama urbà en català. El seu estil crea una experiència sonora que connecta tradició i modernitat, ideal per a tot aquell qui busque una barreja innovadora i emocionant.

Aquest “kol•lectiu” de punxadiscos de Forcall, nascut l’any 2022, busca des del seu inici oferir una alternativa dins de l’homogeneïtzat panorama musical a les nostres comarques, baix la premissa de què “tota festa que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres”. La música que punxen és variada, des de la música dub i reggae, passant per l’ska, rock i punk, fins a arribar a tot un entramat d’estils de música electrònica que, sens dubte, motivaran a les més valentes i valents a aguantar fins al final!

Dani Miquel ja és tot un fenòmen musical arreu del País Valencià. Amb una trajectòria treballada des de baix, poc a poc, poble a poble, la seua proposta esdevé ja un referent generacional; la Banda Sonora Original que milers de xiquetes i xiquets valencians recordaran el dia de demà. I també les mares i pares -és clar-, perquè la seua música i espectacle són de vocació familiar, per a disfrutar grans i menuts; connectant de manera natural amb les noves sensibilitats d’oci cultural que eixigia l’actual generació de famílies valencianes.

Paula Tomás i Cecília Dols son dos cantautores de la comarca dels Ports a les que va unir l’Aplec 2023 on van debutar juntes interpretant composicions pròpies i versions en valencià. Dos veus, i els seus instruments de corda, que es reivindiquen contra el despoblament i que ens parlaran de la vida i l’amor per la terra. De cantar-li a la màgia de l’Aplec amb Ceci a preguntar-nos amb Paula què passaria si Bad Gyal es pillara d’un masover. Humor i sensibilitat en concert.

Rosio Cano és una cantautora emergent de Les Coves de Vinromà, la Plana Alta. Fa poc més d’un any que va estrenar Quimeres, el seu primer EP i des d’aleshores ha publicat dues cançons més, cançons carregades de sentiment i experiències viscudes.

Taller participatiu de preguntes i respostes sobre sexualitat, emocions i consum responsable. Aquest taller té com a objectiu abordar la interrelació entre les nostres emocions, la sexualitat i el consum de drogues. A través d’activitats interactives i discussions, explorarem com aquestes àrees s’entrellacen i com podem prendre decisions informades per a promoure el nostre benestar integral.

El teatre d’improvisació és una altra forma innovadora i original que consisteix a crear escenes de manera instantània, sense guió ni preparació prèvia, i en les quals l’actor interpreta la ficció en el mateix moment que l’està creant.
La improvisació és atractiva perquè potser bastant sorprenent i alhora cada funció pot convertir-se en una cosa única i irrepetible pel que cada espectacle brilla amb llum pròpia.

La Muixeranga dels Ports, una colla que porta la nostra tradició i passió arrelada a l’interior de Castelló. La seua història comença el 2022, quan uns quants entusiastes van decidir unir-se a l’Ermita de Santa Bàrbara de La Mata per iniciar en aquesta tradició tan estimada.

Treballem fort per créixer i prosperar, per continuar reivindicant la història i portant el nostre esperit a cada racó de la nostra estimada terra.

La Conlloga Muixeranga de Castelló és una associació cultural creada el novembre de 2013, a Castelló de la Plana, amb la finalitat de recuperar i promoure la muixeranga, el ball dels valencians i les torres humanes; juntament amb la difusió de la cultura valenciana, la normalització del valencià i el total reconeixement de la igualtat efectiva d’homes i dones.

Som una colla amb una trajectòria consolidada, fundada l’any 2013, la qual agrupa membres de les comarques del Maestrat, els Ports i el Montsià.
Les nostres muixerangues es caracteritzen perquè no busquem l’altura, sinó fer figures plàstiques o fins i tot mòbils, les quals tenen evocació de representar objectes o idees. La voluntat de la nostra colla sempre és fer gaudir amb les muixerangues tant als propis muixeranguers com al públic que ho veu i s’apropa a participar.

Animal Sound són un sound system format  a finals de 2009. És el primer sound del nord de Castelló i del baix Maestrat. Encara que el seu estil principal és el new roots, també inclouen a les seues sessions el dancehall, el dub i també el hip hop. Han treballat i també gravat amb cantants nacionals i internacionals. A l’Aplec de 2014 van gravar el videoclip del seu dubplate “Marihuana libre”.

Cançons d’Artiga és un grup sorgit el 2018 durant l’organització de l’Aplec a Vilafranca, i des d’aleshores, és un habitual a la trobada comarcal. En els seus concerts ofereixen un viatge acústic per la música en la nostra llengua, creant una fusió que abasta des de melodies més folklòriques fins a sons actuals. Combinen instruments com el caixó, la dolçaina, el llaüt o el trombó, creant un format únic que no deixa indiferent a ningú.

Contracop és grup de rock nascut a les Terres de l’Ebre l’any 2008. Els uneix la passió per la música i la voluntat de defensar el nostre territori, la llengua i els valors a través de les cançons. Canten sobre la gent del camp, els problemes socials i la lluita contra la despoblació. Les seues lletres són reivindicatives i combatives, i pretenen conscienciar la gent sobre la importància de defensar el que és nostre. No només són un grup de música, sinó un projecte col·lectiu.

Essència es forma amb components desde la platja fins la muntanya de la província de Castelló per fer moure a la gent en els seus ritmes rock, pop i ska. Combinen els temes del seu disc “Diari del món” en versions de música en valencià per no poder deixar de ballar.

Són els creadors del rock de poble, estil que han practicat i defensat amb orgull des del 1996. Són del Bajo Aragón. Les seues lletres posen al punt de mira en la despoblació, el compromís amb la seua terra, amb els petits pobles i les injustícies socials. Els seus directes són una autèntica festa en la qual el públic es contagia des del minut u. Després de sis discos d’estudi i un disc en directe gravat en plenes festes de Teruel, afronten la gravació del seu nou disc i el seu corresponent gira.

Adala naix el 2015 dins l’escena Reggae i Sound System de Barcelona. Allà, comença a fer-se un nom i, inspirat per la música jamaicana, grava una trilogia de tres maquetes ‘Born’, ‘Cel’ i ‘Ona’. Adala acaba el 2023 amb la publicació del seu nou treball “Delta”, un cant al pensament col·lectiu. És el seu treball més íntim on ens mostra detalls de la seua vida personal i de la seua experiència amb la música, sense abandonar la mirada política i col·lectiva. Amb este disc es consolida un nou so de l’artista que, explora altres estils com el hip-hop i el trap.

Roba Estesa som una banda de fusió entre les músiques urbanes i festives, el rock, el folk, el pop… Comptem també amb Eiden Sánchez, intèrpret en llengua de signes catalana que participa activament en els directes. Amb una concepció molt clara d’espectacle global ens agrada pensar en la performatividad, la qualitat musical i la posada en escena per a convertir la cultura en un espai de transformació social.

DJ Xúquer es mou amb determinació i força pel món de la música, amb ganes de demostrar que mai és tard per a posar-se en camí. I així, xino-xano, com qui no vol la cosa, mig “en serio”, va pegant canya per diferents llocs, repartint somriures, bon rotllo i música firaire i de proximitat.

Des de la capital de la Plana, motivats per la cultura musical immersa al carrer, fem que la teua dignitat es torne a perdre una nit més a la pista de ball. Sessió musical impresentable des dels sons més marroneros fins a la música disco més actual.

Treball que presenta una selecció de música viva i actual provinent de la tradició de la gaita a la comarca dels Ports. En concret, està centrat en les poblacions de la ribera del riu Bergantes. Esta comarca, en l’actualitat es podria considerar un reducte d’autenticitat viva i normalitzada de la nostra música popular gaitera i tabaletera, en resúm una fonoteca viva.

Rosabel Canós comença a formar-se en teatre i a dedicar-se professionalment en companyies com Scura Splats o Lutak Teatre a finals dels 90. Al mateix temps imparteix classes de teatre infantil a l’Escola Municipal de Teatre de Vila-real. En 1998 es forma com a pallassa professional a Castelló, València i Barcelona, el mateix any crea la seua primera sessió de contes professional per a públic infantil, la primera de moltes més. Després d’aquesta etapa crea el seu propi projecte: CONTACLOWN. Des de fa 24 anys recorre habitualment biblioteques, escoles, places o qualsevol espai interior o exterior, narrant contes.

Retocs neix amb la voluntat de fer reviure la música d’arrel des d’un punt minimalista, amb percussions tradicionals de la terra i veu. El repertori és tradicional, tant en l’estil com en el fet de sentir, així que si vols fer un viatge pel nostre passat musical i reviure moments, al mateix temps que conèixer músiques que formen part de la història, uneix-te a nosaltres. Intentarem nodrir l’ànima i remoure els sentits, en la senzillesa de la veu i les percussions, que són els instruments més antics.

Som nou dones d’entre el 1996 i el 2003 que s’han trobat per un interès en comú: la presència femenina sobre els escenaris i la visibilització del seu treball tant en l’àmbit compositiu com artístic. Un projecte musical de ska, reggae i rocksteady. Neix davant la necessitat de crear un espai per a empoderar-nos dins el món de la música i ocupar el nostre espai i estils masculinitzats com són l’ska i el rocksteady.

Paradís Fiscal és un grup format per membres de Llorenç del Penedès amb ganes de bona música, compromís i lluita però sobretot ganes de festa i espectacle. La seva música combina les influències de cada component de la banda, la suma de les quals desemboca en un Ska Rock alegre i contundent. El repertori de Paradís Fiscal combina un bon nombre de cançons pròpies amb ventall ampli de versions.Un concert de Paradís Fiscal és gaudir de la festa i el bon rotllo penedesencs!

Són el sound system de reggae, ragga i dancehall per antonomàsia a Catalunya. Incansables, excèntrics i únics, la Pirata no descansa i després de l’excel·lent disc ‘Remena’ (2018) i del seu aclamat single “Octubre” (2019) com a homenatge a l’esperit d’autoorganització i resistència que es visqué l’1OCT2017; la banda es va tornar a lluir amb el seu recent EP ‘Reggae in Pandemia (R.I.P)’ (2020). Treballs que sempre es complementen amb els seus increïbles directes, una barreja perfecta de festa i compromís.

És un projecte autogestionat creat artesanalment al Mas de Masianos, La Plana Alta, que promou la cultura reggae i sound system al País Valencià.

Hi va haver un temps, un temps poc llunyà, on molta gent s’ho havia de fer tot. Tot l’imprescindible per a viure en un medi amb recursos limitats. Aquells avantpassats propers van desenvolupar tècniques i habilitats per adaptar-se a les necessitats de l’espai i les circumstàncies, i ho van fer de forma anònima. Ara, l’Hermini Mampel Gasulla ens els mostra, i ho fa utilitzant tècniques peculiars i materials diversos, molts d’ells reciclats, i converteix aquells fòtils oblidats en protagonistes del passat continu. El passat que no hem esborrat perquè és la nostra guia de futur i que se’ns farà present en mirar les peces exposades.

L’artista Óscar Blanch Lombarte (guanyador del cartell de l’Aplec dels Ports) ens portarà “Explor-Art” una exposició on ens mostrarà un viatge per totes les diferents tècniques artístiques que utilitza actualment, anant de les clàssiques aquarel·les de paisatges i retrats a escultures amb resina o usant la impressió en 3D. Óscar fa només dos anys que es dedica de ple al món de l’art, el seu avi ja li va ensenyar a dibuixar des de ben petit i i des de llavors ha realitzat nombroses exposicions per diferents pobles de la província de Terol. La majoria de les seves obres se centren en transmetre allò que l’envolta on són plenes de passat i malenconia.