Concerts i altres activitats acompanyen l’acte de cloenda per a tancar una exitosa 44a edició amb moltíssima participació

L’Aplec dels Ports tanca l’edició número 44 amb molta participació en totes les activitats que han tingut lloc durant el cap de setmana. Des que va començar el passat dijous, han sigut milers de persones vingudes de tot arreu, sobretot de tots els pobles de la comarca, les que s’han aplegat a Morella. Així, avui ha tingut lloc l’acte de cloenda a l’escenari Aladre on Sorita i Palanques han recollit el testimoni per a celebrar la 45a edició de l’Aplec.

L’Aplec dels Ports, com diu en el llibre que es va publicar amb motiu dels 40 anys, “és un projecte col·lectiu que vertebra la comarca i la projecta cap a l’exterior”. Aquest combina el principal cap de setmana més festiu amb concerts i altres actes, amb activitats repartides durant l’any que uneixen els llaços de les poblacions de tota la comarca. Així, té un objectiu de mostrar Els Ports amb les reivindicacions i necessitats de la seua gent a través de la cultura i la festa.

Un altre dels pilars fonamentals que defensa aquesta trobada comarcal és la llengua comuna que comparteixen tots els seus pobles, el valencià. Normalitzar l’idioma, que siga la llengua majoritària dels nostres centres educatius, que estiga normalitzada en l’administració i en el dia a dia de la gent dels Ports. A més, sempre defenent la validesa de les formes d’aquesta zona, del parlar característic de les comarques del nord, en tots els àmbits comunicatius.

Finalment, l’aplec ha de ser un altaveu de les nostres festes, el nostre folklore i veu també de les noves manifestacions artístiques i culturals dels nostres veïns i veïnes. Per això, és primordial reivindicar els seus orígens alhora que convertir-lo en un moviment per a totes i tots. Aquest serà un Aplec inclusiu i intergeneracional que pose la seua mirada més enllà de la festa.