Lluita enfront del despoblament 

En les últimes dos dècades la comarca dels Ports ha perdut més de 800 habitants, el que suposa una pèrdua d’un 15% de població. En una comarca envellida, és imprescindible lluitar per projectes que ajuden a fixar població i atraure a nou veïnat. 

Reivindicació de més infraestructures i despesa social per a TOTS els pobles de la comarca

Una de les causes d’este despoblament és la manca d’inversions en infraestructures i despesa social en la comarca. Així, davant la gran varietat de necessitats no cobertes creem que cal destacar-ne les següents:

  • Sanitat: Amb l’hospital més proper a més de 60 km, és necessari més equipament, més punts d’atenció i una SAMU 24 hores a la comarca dels Ports. 
  • Educació: Un poble sense escola és un poble sense futur. És imprescindible mantindre els nostres centres educatius, el seu professorat i evitar haver de marxar a estudiar fora de casa.
  • Carreteres: reivindiquem vies de comunicació dignes i el manteniment dels camins rurals.
  • Telecomunicacions: En plena era de les comunicacions, és imprescindible l’arribada de la fibra òptica a tots els pobles de la comarca, així com la millora de la cobertura mòbil a moltes zones del territori.

Medi ambient i desenvolupament sostenible

Som una comarca que vivim en gran part de l’agricultura, la ramaderia i cada vegada més del turisme rural. Per tant, hem d’intentar que el progrés econòmic i el manteniment del medi ambient siguen compatibles. Per això: 

  • Ens posicionem en contra dels macroprojectes plantejats per a la nostra comarca, dient sí a les renovables sempre que comporten un pla adequat i responsable, tenint molt en compte l’impacte ambiental d’estos projectes, la transparència amb el veïnat i defenent sempre la generació de riquesa per a la gent de la comarca.
  • La lluita contra els incendis és primordial a una comarca que viu del camp. Seguirem lluitant per la neteja dels nostres boscos.

Fomentar la nostra llengua

El valencià és la nostra llengua. Treballem per normalitzar-la, que siga la llengua majoritària dels nostres centres educatius i una llengua normalitzada en l’administració i el dia a dia de la gent dels Ports. A més, sempre defenent la validesa de les nostres formes, del parlar característic de les comarques del nord, en tots els àmbits comunicatius.

Impulsar la mirada comarcal

Per les característiques geogràfiques de la nostra terra, els pobles dels Ports sempre han tingut un vincle especial i una cultura pròpia que ens uneix que cal mantindre i fomentar. L’aplec ha de ser un altaveu de les nostres festes, el nostre folklore i veu també de les noves manifestacions artístiques i culturals dels nostres veïns. 

A més, l’Aplec és l’explosió de tots estos sentiments, la nostra única festa comarcal. Per això, és primordial reivindicar els seus orígens alhora que convertir-lo en un moviment per a tots. Volem un Aplec inclusiu i intergeneracional que pose la seua mirada més enllà de la festa.