La comissió organitzadora l’ha presentat durant la jornada contra els macroprojectes energètics celebrada a Cinctorres

La terra és per a qui la treballa és el títol que ha escollit l’autor i s’ha inspirat en els inicis d’esta trobada reivindicativa dels Ports

Els treballs de Maria Escrivà i Clara Milian són el segon i tercer premis del concurs convocat per a esta finalitat

El 44é Aplec dels Ports ja té la imatge identificativa. Avui, durant la jornada Macrorenovables no, o ens defensem o desapareixem que s’ha celebrat a Cinctorres, l’organització ha donat a conéixer el cartell anunciador de la festa comarcal per excel·lència. El disseny és de Víctor Prades, un jove de Vilafranca, ha titulat aquesta amb La terra és per a qui la treballa i ha volgut “plasmar els inicis d’esta trobada reivindicativa de la comarca dels Ports” per a esta imatge.

Cal recordar que, per a escollir aquesta imatge, es va convocar un concurs on han participat un total de 22 dissenys diferents. D’aquesta manera, Víctor és el guanyador i Maria Escrivà, amb Cuidem la terra, i Clara Milian són el segon i tercer premis respectivament. Víctor ha explicat que “com bé expressa el cartell amb el lema Sembrem comarca, collim futur; en 1978 les mans d’un grup de joves van sembrar les primeres llavors, llavors que han florit arreu de la comarca i han donat els seus fruits fins al dia d’avui” i ha afegit que “des del treball d’aquell grup de joves, ja han passat 44 edicions de l’Aplec dels Ports, on persones de totes les edats segueixen involucrant-se de forma voluntària i sense ànim de lucre per a seguir lluitant i reivindicant pel bé de la comarca”. “Per això, en este cartell, apareixen un recull dels lemes de totes les antigues edicions, en homenatge a tot allò que defensem” ha conclòs. Finalment, ha indicat que “com a veí dels Ports és un plaer poder representar de manera gràfica esta nova edició a Morella”.

L’acte de presentació ha estat emmarcat en una jornada reivindicativa i en lluita contra els macroprojectes energètics que s’han plantejat a la comarca dels Ports i territoris veïns. Durant el dia hi ha hagut diferents activitats amb molta participació on s’ha visitat la subestació elèctrica del mas del Fraiximeno en una manifestació que ha eixit des de Cinctorres. També han pintat un mural en defensa del territori. A la vesprada s’ha celebrat debat Colònia energètica i macrorenovables o autosuficiència i producció local. Quin futur volem per al món rural?

A més, també hi ha hagut espai per a actuacions musicals. Abans de la presentació i per a iniciar el tardeo han actuat Ceci i rosio cano. A la nit serà el torn de Cançons d’Artiga, Hormigón Armado, dj Omar Selekta i Barraketa dj fins a la matinada.

Cal recordar que, l’Aplec dels Ports és un esdeveniment que pretén fer visible la comarca, característiques i necessitats. Durant tot l’any hi ha activitats que mesclen la festa, la cultura i la reivindicació per a donar solució als problemes que pateix la gent del món rural en general i dels pobles dels Ports en particular.

El 44é Aplec dels Ports tindrà lloc els dies 27, 28, 29 i 30 de juliol a Morella. El passat mes de desembre, durant la celebració de la segona festa proAplec es va donar a conéixer el lema, Sembrem comarca, collim futur; el qual reflecteix un sentiment col·lectiu de lluita i esperança enfront del despoblament que pateixen territoris d’interior com este cas. Tampoc s’oblida de la tradició agricultora i ramadera dels Ports, la qual ha mantingut viva esta comarca durant segles.