El passat 31 de juliol, en l’acte de cloenda del XLIII Aplec dels Ports celebrat a Portell, la població de Morella agafava el relleu i compromís de d’albergar la pròxima edició. D’aquesta manera, entre el 27 i el 30 de juliol de l’any 2023 el municipi acollirà la XLIV edició de la trobada comarcal amb la festa i reivindicació que el caracteritzen des que es va començar l’any 1978 a Todolella. Cal recordar que Morella ha celebrat quatre edicions de l’Aplec dels Ports. La 8a edició l’any 1985, la 18a en 1995, la 28a al 2005 i la 35a a l’any 2013.

L’Aplec dels Ports, com diu en el llibre que es va publicar amb motiu dels 40 anys, “és un projecte col·lectiu que vertebra la comarca i la projecta cap a l’exterior”. Aquest combina el principal cap de setmana més festiu amb concerts i altres actes, amb activitats repartides durant l’any que uneixen els llaços de les poblacions de tota la comarca. Així, té un objectiu de mostrar Els Ports amb les reivindicacions i necessitats de la seua gent a través de la cultura i la festa.

En el cas d’aquesta nova edició, els eixos del XLIV Aplec dels Ports continuen amb una línia clara de lluita contra el despoblament que pateixen els pobles de la comarca, tots ells de menys de 3.000 habitants. A aquesta, se li sumen altres de les necessitats de les veïnes i veïns que mereixen unes infraestructures i serveis iguals que nuclis de població més grans. Serveis sanitaris com la SAMU 24 hores, mantindre els centres educatius de tots els pobles, així com carreteres i telecomunicacions dignes formen part de les reclamacions que defineixen l’Aplec dels Ports 2023. A més, aquestes s’han de desenvolupar des del respecte al medi ambient i la sostenibilitat que siguen compatibles amb motors econòmics tradicionals de la zona com són l’agricultura i la ramaderia.

Un altre dels pilars fonamentals que defensa aquesta trobada comarcal és la llengua comuna que comparteixen tots els seus pobles, el valencià. Normalitzar l’idioma, que siga la llengua majoritària dels nostres centres educatius, que estiga normalitzada en l’administració i en el dia a dia de la gent dels Ports. A més, sempre defenent la validesa de les formes d’aquesta zona, del parlar característic de les comarques del nord, en tots els àmbits comunicatius.

Finalment, l’aplec ha de ser un altaveu de les nostres festes, el nostre folklore i veu també de les noves manifestacions artístiques i culturals dels nostres veïns i veïnes. Per això, és primordial reivindicar els seus orígens alhora que convertir-lo en un moviment per a totes i tots. Aquest serà un Aplec inclusiu i intergeneracional que pose la seua mirada més enllà de la festa.