Des de l’Aplec dels Ports volem mostrar el nostre desacord amb el projecte de construcció de noves línies aèries d’alta tensió (LAAT) a la nostra comarca, per a transportar energia renovable cap a altres punts del país a través del projecte CLÚSTER-MAESTRAZGO. Aquest projecte comporta la construcció de 22 parcs eòlics (161 aerogeneradors d’aproximadament 200 metres d’altura) a la zona de Cantavieja, Iglesuela del Cid, Mosqueruela, Puertomingalvo, Fortanete, Mirambel y Tronchón. L’energia produïda en aquests parcs es transportarà amb unes línies aèries d’alta tensió, el traçat de les quals afectarà diversos municipis de la nostra comarca com: Cinctorres, La Mata, La Todolella, Morella i Portell. Abans d’exposar els deu motius pels quals ens posicionem en contra d’aquest projecte, volem deixar clar que des de l’Aplec dels Ports, sempre hem estat i estem a favor de l’energia renovable.

Primer. Aquest projecte condiciona la vida i l’habitatge de les persones de la zona. Tot i que la gran majoria dels ajuntaments han fet arribar certa informació, el projecte s’ha gestat a l’esquena de la ciutadania amb la finalitat de deixar uns terminis molt reduïts per fer qualsevol al·legació en contra. Un projecte d’aquestes dimensions, amb l’àmplia quantitat de documentació que requereixen les queixes, hauria de tenir més de 30 dies per poder fer aquestes al·legacions.

Segon. Les notícies i informacions sobre el projecte arriben en temps de pandèmia en què la societat està atordida i desorganitzada i, casualment, en dies festius de Setmana Santa.

Tercer. El projecte pretén quintuplicar la potència dels aerogeneradors actuals de la comarca. Aquesta nova línia aèria de molt alta tensió que eixirà dels nous parcs eòlics del Maestrazgo multiplicarà per cinc la potència elèctrica que es transportarà. Antonio Turiel, al seu llibre Petrocalipsis: Crisis energética global y cómo (no) la vamos a solucionar apunta que no és necessari un increment de l’energia global, a més que tampoc és possible. Per tant, el fet que ens facen creure que sí que és necessari, desembocarà en la creació d’una bombolla especulativa, en aquest cas de les energies renovables, arribant a produir més energia de la consumible globalment.

Quart. Alguns estudis mostren que dels 40 municipis de la Comunitat Valenciana que compten amb parcs eòlics, només 2 o 3 han guanyat població en els darrers anys; la resta n’han perdut. És més, alguns pobles de la nostra comarca, que ja compten amb aerogeneradors, són exemple d’aquest despoblament continuat. De manera que, aquesta projecció de futur i de lluita contra el despoblament no és real.

Cinqué. Les empreses que gestionen aquests parcs i estacions tenen concessions de 30 anys. Si no els ix rendible poden abandonar el projecte i els danys al territori no són reversibles. Per consegüent, remarquem que no és una solució ni una promesa de per vida.

Sisé. Els projectes i estudis d’impacte ambiental només remarquen problemes per a la salut durant el muntatge i instal·lació de les línies i estacions (pols, soroll, desforestació, etc.), però no fan referència als efectes a llarg termini. Alguns perjudicis per a la salut com el contacte amb ones electromagnètiques, el soroll provinent de les torres que transporten l’energia, la visualització constant de l’ombra de les aspes dels molins, etc.

Seté. Problemes també extrapolats a la ramaderia que ha de pasturar al costat d’un paisatge modificat o aus que instal·len nius o descansen a les torres i acaben mortes electrocutades. A més, cal remarcar que les zones on està previst el muntatge de la LAAT són espais protegits com les zones ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus) i zones LIC (Llocs d’Importància Comunitària).

Vuité. La Comunitat de Madrid és l’única de tot l’estat que no té ni un parc eòlic. Aquest territori alberga un total de més de 6 milions de persones. La comarca dels Ports, amb vora 7000 habitants, compta amb una desena de parcs eòlics. No es tracta d’estar en contra les energies renovables, sinó de fer un repartiment equitatiu de càrregues i beneficis.

Nové. És cert que aquests projectes generen moviment econòmic, però, com sempre, a gran escala. Es calcula que els municipis afectats reben només un benefici econòmic d’aproximadament un 2% dels guanys totals.

Desé. Un projecte que novament mostra l’abandonament de l’estat i les grans administracions a la nostra zona. Tot i que ací paguem impostos igual que a les ciutats,  no rebem la mateixa atenció. Moltes vegades les empreses que gestionen aquests projectes energètics són les que donen diners als ajuntaments per a actuacions bàsiques com la millora de les carreteres o la restauració d’edificis patrimonials, entre d’altres. RESISTÈNCIA CONTRA LA INDIFERÈNCIA!

 

Cap de les alternatives ni propostes que s’han projectat contempla l’opció de soterrar les noves línies. Exigim que es valore la possibilitat, per molt cara que siga. Aquests projectes d’energies renovables estan subvencionats per la Unió Europea i per fons voltors o entitats bancàries estrangeres. Tampoc s’ha parlat de compensar als municipis i persones afectades amb no cobrar el rebut de la llum. Hi ha molts diners darrere. Aprofitem-los per al bé de tots.

Com a Aplec dels Ports seguim lluitant, vetllant i vigilant de prop tot allò que es vol fer amb el nostre paisatge, el nostre entorn i la nostra gent, com tantes altres plataformes estan fent. A més, destaquem el poder de l’autogestió i l’autoabastiment com a eina real de sostenibilitat pel nostre xicotet i ple de vida tros de món.