La setmana passada, l’Aplec dels Ports va  signar el 𝗠𝗔𝗡𝗜𝗙𝗘𝗦𝗧 𝗣𝗘𝗥 𝗟𝗔 𝗩𝗜𝗗𝗔 𝗥𝗨𝗥𝗔𝗟.
Qualsevol persona, entitat o organització s’hi pot adherir.

Trobareu més informació a https://www.maestratviu.org/2020/06/10/es-fa-public-el-manifest-per-la-vida-rural/

 

Per altra banda, ens hem assabentat que aquesta vesprada, dilluns 22 de juny, hi haurà una reunió entre la iniciativa Maestrazgo – Els Ports i tots els Ajuntaments involucrats en aquesta proposta.

Per aquest motiu, des de l’Aplec dels Ports ens vam posat en contacte amb tots ells per tal de reclamar un exercici de transparència i un posicionament clar sobre un projecte que la ciutadania del territori hauria de conéixer i validar abans de ser executat.

 

El nostre comunicat a la iniciativa va ser el següent:

Benvolguts membres de la iniciativa «Maestrazgo – Els Ports»,

Ens posem en contacte amb vosaltres com a Comissió de l’Aplec dels Ports, un esdeveniment on participen tots els pobles de la comarca i que, des de fa més de quaranta anys, reivindica una millora de les condicions de vida del món rural.

Durant les darreres setmanes, hem estat seguint les informacions publicades a les xarxes socials, plataformes i diferents mitjans de comunicació al voltant de la iniciativa «Maestrazgo – Els Ports». Recentment hem decidit adherir-nos al Manifest per la Vida Rural publicat a través de la Plataforma No al Yellowstone Europeo, ja que compartim les idees que s’exposen al text.

A més, no ens volem quedar només en aquest punt: l’Aplec dels Ports veu extremadament necessari insistir a demanar transparència i informació verídica dels objectius del projecte, l’ànim real i la voluntat de totes les empreses, entitats i fundacions que hi ha al darrere.

Voldríem aprofitar l’ocasió per a fer-vos arribar tots els dubtes que ens genera aquest projecte (plantejats també per més habitants dels Ports i de la resta de territoris que inclou el projecte).

Des de l’Aplec ens sorgeixen diversos dubtes com ara l’interés que hi ha rere la inversió que s’ha fet únicament en una campanya promocional per xarxes socials sense l’objectiu aparent de realitzar cap acció posterior. També considerem que les formes en què s’ha dut a terme han estat irrespectuoses amb les persones dels Ports, que viuen, treballen i estimen aquesta terra. Volem mostrar la nostra preocupació respecte a la inexistent participació ciutadana amb la qual s’ha ideat el projecte “Maestrazgo – ElsPorts”: no és l’adequada ni voldríem que es convertira en cap exemple a seguir.

El 28 de novembre de 2019 es va realitzar una reunió a Forcall amb Global Nature i alts càrrecs polítics valencians, aragonesos i catalans per conéixer el projecte. Reclamem a les administracions públiques i a la mateixa iniciativa, un exercici de transparència i un posicionament clar sobre un projecte que la ciutadania del territori hauria de conéixer i validar abans de ser executat.

Amb tot això, esperem haver-vos fet arribar la nostra preocupació sobre la poca transparència d’aquest projecte i desitgem que ens feu arribar informació sobre les perspectives de futur que ens afectaran a tots i totes.

Esperem la vostra resposta.
Una cordial i amistosa salutació,

L’Aplec dels Ports 2020.