Revista Els Ports 1r Aplec 1978-Todolella

Dibuix portada: Joaquim Dolz Mestre

Per fer un cop d’ull a la revista cliqueu aquí.

 

Escola Formació Professional “Els Ports” en règim d’alternança (1976-1980)

Iniciativa de bastanta gent de la comarca, (entre ells l’exalcalde José Pallares Giner i altres veïns d’Herbers) que pretenia formar els joves en aquells oficis (àrea agricultura-ramaderia) que es pogueren desenvolupar a la comarca. Tenia la característica del règim d’alternança. Una setmana a l’Escola i l’altra a l’explotació familiar.

Es va aconseguir legalitzar-la al Ministeri d’Educació, però hi van haver problemes per ubicar-la ( estava preparat que funcionara en l’Edifici Colomer Zurita de Morella ).

Finalment, com que estava l’Escola aprovada, amb el mateix nom i autorització va funcionar durant bastants anys a Albocàsser, a l’Ermitori de Sant Pau. Finalment es va transformar en Institut d’Ensenyament Mitjà.

Documentació:

La lluita contra la despoblació ve de lluny…

La següent documentació dona fe d’una sèrie d’actuacions a la Comarca, anteriors al primer Aplec, que pretenien fer front a la despoblació com s’explica en la publicació “ El Maestrat” repartida pels pobles de la Comarca dels Ports a l’any 1974.

Ara està en l’agenda de molts col.lectius.

Publicació EL MAESTRAT 1974.

Admeten ja en la tercera fulla l’errada en la denominació de la comarca. Es tracta d un treball on ja s’identifica la “despoblació” com el primer problema de la comarca.

L’ objectiu era conscienciar els veïns de la problemàtica centrada en la falta de recursos econòmics i manca de serveis.

Conté bastantes dades sobre la població de la comarca i les possibles sortides que en eixe moment es plantejaven. Es van impulsar grups i cooperatives porcines a Herbers, La Mata i Morella.

En el treball van col.laborar Mossèn Josep Gonell, Consiliari de la Joventut Agrícola Rural Catòlica ( J.A.R.C.), diòcesi de Tortosa, Jesús Sorribes, Sociòleg de Cinctorres-Amposta i Jaume Antich Balada, ara Assessor de la Taula del Sénia.