Manifest

40é APLEC DELS PORTS 2018 VILAFRANCA

En nom de l’Associació Cultural Aplec dels Ports, la comissió organitzadora d’esta edició donem a conèixer les nostres reivindicacions i el motiu del lema escollit: una terra plena de vida.

La població d’els Ports vivim una realitat particular: la nostra és una comarca envellida que lluita dia a dia per continuar existint, on les xiquetes i els xiquets han de veure com els tanquen les escoles, la joventut ha de marxar a llaurar-se un futur lluny de les seues vides i la gent més gran ha de ser testimoni de com els seus pobles van buidant-se i morint cada vegada més de pressa. La nostra és una comarca xicoteta, allunyada, mal comunicada i moltes vegades oblidada, on any rere any hem de lamentar mancances de tot tipus.

No obstant això, són tantes les coses positives que fan que vulguem viure ací que fins i tot amb les dificultats que comporta no dubtem que ens volem quedar.

  • Perquè tenim un paratge natural ric i abundant que ens ensenya a estimar i respectar la natura i el medi ambient.
  • Perquè estimem la nostra llengua i la parlem, a més, sentint orgull de les particularitats amb què ho fem al nostre xicotet territori.
  • Perquè coneixem la nostra cultura i la nostra història, que ens uneix entre pobles i que ens fa compartir les nostres arrels.
  • Perquè perpetuem les nostres tradicions, que ens fan recordar qui som i d’on venim.
  • Perquè la particular realitat que compartim ens permet establir unes fortes relacions interpersonals on ens necessitem i ens ajudem: entre pobles i entre generacions, aprenent a respectar la diversitat d’opinions, creences i punts de vista.
  • Perquè les escoles rurals dels nostres pobles permeten crear fortes relacions entre mestres, alumnes i famílies, garantint una educació de qualitat i en contacte amb la realitat que ens envolta.
  • Perquè els que som de la comarca tenim un fort sentiment de pertinença que ens fa estimar i treballar pels nostres pobles i la nostra terra.
  • Perquè sabem la importància del paper de les dones al món rural i l’apoderament que han aconseguit al llarg del temps, volem seguir les seues passes i continuar la seua lluita.

Per això volem donar a conèixer la nostra comarca a través de l’Aplec. Perquè es conega per tot arreu la nostra realitat i per arribar a qui la comparteix en qualsevol punt del món rural. I volem recordar a totes les persones que ens visiten que durant l’Aplec omplim els nostres pobles, però quan la gent marxa nosaltres ens quedem i continuem lluitant perquè al següent any es puga tornar a repetir. I, per la nostra part, ni volem ni deixarem que s’acabe.

Hem reivindicat quaranta vegades, i no deixarem de reivindicar, que estem ací i no volem desaparèixer ni permetrem que això passe. Volem fer de la comarca un lloc d’on no hagem de marxar. Fa quaranta anys es va iniciar este projecte i farem que no s’acabe, que no s’acabe l’Aplec, que no s’acabe la comarca, perquè la nostra és UNA TERRA PLENA DE VIDA.